Sypane ciasto truskawkowe
Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 250 g Masła Extra Włoszczowskiego 700 g truskawek powidła wiśniowe 6 łyżek mleka |
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Podziel mieszankę na 3 równe części. Delikatnie zmrożone Masło Ekstra Włoszczowskie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podziel na 3 części. Do 1/3 mieszanki składników suchych dodaj 1/3 masła i 6 łyżek mleka, całość zagnieć. Tak powstały spód ciasta przełóż do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta posmaruj cienką warstwą powideł, a na niej ułóż przekrojone na połówki truskawki (350g). Następnie posyp 1/3 suchych składników, potem 1/3 startego masła i na to wyłóż pozostałą porcję pokrojonych truskawek. Na wierzch ponownie wyłóż 1/3 suchych składników i na to 1/3 masła. Włóż ciasto do nagrzanego do temp. 180° piekarnika i piecz przez ok. 1 godz. (do zarumienienia).
Smacznego!