Sypane ciasto truskawkowe

Sypane ciasto truskawkowe

Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
250 g Masła Extra Włoszczowskiego
700 g truskawek
powidła wiśniowe
6 łyżek mleka
 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Podziel mieszankę na 3 równe części. Delikatnie zmrożone Masło Ekstra Włoszczowskie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podziel na 3 części. Do 1/3 mieszanki składników suchych dodaj 1/3 masła i 6 łyżek mleka, całość zagnieć. Tak powstały spód ciasta przełóż do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta posmaruj cienką warstwą powideł, a na niej ułóż przekrojone na połówki truskawki (350g). Następnie posyp 1/3 suchych składników, potem 1/3 startego masła i na to wyłóż pozostałą porcję pokrojonych truskawek. Na wierzch ponownie wyłóż 1/3 suchych składników i na to 1/3 masła. Włóż ciasto do nagrzanego do temp. 180° piekarnika i piecz przez ok. 1 godz. (do zarumienienia).
 
Smacznego!
 
1 h 15 min czas przygotowania
12-14 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube