Sernik baskijski

Sernik baskijski

Składniki:
  • 1 kg / wiaderko / Twaróg na sernik OSM Włoszczowa
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 szt. średnich jaj
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 łyżki masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Do twarogu na sernik dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i miksuj, aż cukier się rozpuści. Możesz użyć mikser stacjonarny lub ręczny. Po tym czasie dodaj jaja - co 20 sekund sztukę, mikser cały czas pracuje. Gdy jaja dokładnie się połączą, dodaj śmietankę i miksuj ok. 2 minuty. Całość przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku 45 min., nagrzanym do 230 stopni, góra/dół, tortownica na dolnej półce. Po tym czasie zostaw sernik na 30 min. w piekarniku by odparował. Poczekaj aż wystygnie i włóż do lodówki na min. 2 godz., gotowe.

Smacznego!
 
3h czas przygotowania
12-16 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Sernik pistacjowy
Mazurek serowy
Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami
Chleb z 1 kg twarogu
Wysokobiałkowy chleb bez mąki
Pierogi ruskie
Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube