
Sernik baskijski
Składniki:
Do twarogu na sernik dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i miksuj, aż cukier się rozpuści. Możesz użyć mikser stacjonarny lub ręczny. Po tym czasie dodaj jaja - co 20 sekund sztukę, mikser cały czas pracuje. Gdy jaja dokładnie się połączą, dodaj śmietankę i miksuj ok. 2 minuty. Całość przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku 45 min., nagrzanym do 230 stopni, góra/dół, tortownica na dolnej półce. Po tym czasie zostaw sernik na 30 min. w piekarniku by odparował. Poczekaj aż wystygnie i włóż do lodówki na min. 2 godz., gotowe.
Smacznego!
- 1 kg / wiaderko / Twaróg na sernik OSM Włoszczowa
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 8 szt. średnich jaj
- 500 ml śmietanki 36%
- 1/2 łyżki masła do wysmarowania formy
Do twarogu na sernik dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i miksuj, aż cukier się rozpuści. Możesz użyć mikser stacjonarny lub ręczny. Po tym czasie dodaj jaja - co 20 sekund sztukę, mikser cały czas pracuje. Gdy jaja dokładnie się połączą, dodaj śmietankę i miksuj ok. 2 minuty. Całość przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku 45 min., nagrzanym do 230 stopni, góra/dół, tortownica na dolnej półce. Po tym czasie zostaw sernik na 30 min. w piekarniku by odparował. Poczekaj aż wystygnie i włóż do lodówki na min. 2 godz., gotowe.
Smacznego!