Lody maślankowe
Składniki: 1 szklanka Maślanki naturalnej włoszczowskiej 1/2 szklanki Śmietany 18% włoszczowskiej1 szklanka kremowej śmietanki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli garść owoców sezonowych (np. truskawek) + foremki do lodów na patyku i drewniane patyczki |
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę podgrzać w rondelku. Nie gotować! Ubić żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, dolewać gorącą śmietankę. Po uzyskaniu jednolitej masy przelać z powrotem do rondla i podgrzewać do zgęstnienia ciągle mieszając ok. 3 minuty. Nie gotować!
Przelać przez drobne sitko do miski i schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać Maślankę naturalną włoszczowską, Śmietanę 18% włoszczowską, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Zmiksowane owoce sezonowe np. truskawki wlać do foremek do lodów (można ułożyć kawałki owoców). Zalać mieszanką lodową, włożyć patyczki i schować do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
Smacznego!