Mazurek serowy

Mazurek serowy

Składniki – kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
Składniki – masa serowa:
  • 500 g twarogu na sernik OSM Włoszczowa
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Sok i skórka otarta z 1 cytryny
Do dekoracji:
  • Lukier
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa
 
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Podziel je – odłóż ¼ na dekoracje, resztę schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 26×26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją schłodzonym ciastem i podpiecz przez 10 minut w 180°C.
Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodaj zmielony twaróg, sok i skórkę z cytryny. Osobno ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Masę wylej na podpieczony spód, a z pozostałego ciasta wytnij ozdoby (np. kwiatki, serduszka) i ułóż na wierzchu. Piecz przez ok. 45 minut w 180°C (góra–dół), aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.
Po wystudzeniu udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
 
Przepis pochodzi z materiału filmowego Ewy Wachowicz realizowanego dla OSM Włoszczowa
https://www.facebook.com/pOSMakujWloszczowy/videos/1464015154558826/
 
ok 3,5 h czas przygotowania
16 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Sernik pistacjowy
Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami
Chleb z 1 kg twarogu
Wysokobiałkowy chleb bez mąki
Sernik baskijski
Pierogi ruskie
Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube