
Mazurek serowy
Składniki – kruchy spód:
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Podziel je – odłóż ¼ na dekoracje, resztę schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 26×26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją schłodzonym ciastem i podpiecz przez 10 minut w 180°C.
Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodaj zmielony twaróg, sok i skórkę z cytryny. Osobno ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Masę wylej na podpieczony spód, a z pozostałego ciasta wytnij ozdoby (np. kwiatki, serduszka) i ułóż na wierzchu. Piecz przez ok. 45 minut w 180°C (góra–dół), aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.
Po wystudzeniu udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Przepis pochodzi z materiału filmowego Ewy Wachowicz realizowanego dla OSM Włoszczowa
https://www.facebook.com/pOSMakujWloszczowy/videos/1464015154558826/
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- ½ szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 500 g twarogu na sernik OSM Włoszczowa
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- Szczypta soli
- Sok i skórka otarta z 1 cytryny
- Lukier
- Kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Podziel je – odłóż ¼ na dekoracje, resztę schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 26×26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją schłodzonym ciastem i podpiecz przez 10 minut w 180°C.
Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodaj zmielony twaróg, sok i skórkę z cytryny. Osobno ubij pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Masę wylej na podpieczony spód, a z pozostałego ciasta wytnij ozdoby (np. kwiatki, serduszka) i ułóż na wierzchu. Piecz przez ok. 45 minut w 180°C (góra–dół), aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.
Po wystudzeniu udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Przepis pochodzi z materiału filmowego Ewy Wachowicz realizowanego dla OSM Włoszczowa
https://www.facebook.com/pOSMakujWloszczowy/videos/1464015154558826/