Kanapka z pesto z awokado i serem
Składniki:
1 awokado
łyżka pestek z dyni
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
plastry sera włoszczowskiego typu szwajcarskiego lub holenderskiego
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Pokroić awokado. Dodać: łyżkę pestek dyni, po łyżce oliwy z oliwek i soku z cytryny oraz posiekany ząbek czosnku i kilka listków bazylii. Całość zmiksować. Zielone pesto doskonale smakuje z ciemnym pieczywem i żółtym serem. Jeśli lubisz łagodny, orzechowy smak wybierz sery włoszczowskie typu szwajcarskiego (Rajski z dziurami, Mazdamer, Włoszczowski). Jeśli wolisz coś ostrzejszego, polecamy sery włoszczowskie holenderskie o bardziej wyrazistym smaku (Edamski, Gouda, Podlaski).
Smacznego!