Ciasto jogurtowe z malinami
Składniki: filiżanka Jogurtu Naturalnego włoszczowskiego (do 200 g) 3 filiżanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 filiżanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jaja 1 filiżanka oleju roślinnego cukier puder do posypania po wierzchu 300 g malin |
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do pierwszej miski przełożyć jogurt, do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać.
Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, następnie wymieszać. Całość przelać do drugiej miski delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dodać maliny i piec przez ok. 35 minut. Po upieczeniu, wierzch ciasta można posmarować Jogurtem Naturalnym włoszczowskim i/lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!