
Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami
Składniki:
W ciepłej wodzie (nie gorącej!) rozpuść drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn się spieni. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, zmielony twaróg, posiekane suszone pomidory, zioła prowansalskie i czosnek. Wlej zaczyn oraz olej/oliwę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 8–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (może lekko kleić się do dłoni – to normalne). Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na blat, uformuj bochenek lub włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw jeszcze na 20–30 minut do napuszenia. Posmaruj wierzch chleba roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra–dół) przez ok. 40–45 minut, aż skórka będzie rumiana, a chleb wyda głuchy dźwięk po stuknięciu od spodu. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.
Smacznego!
- 600 g mąki pszennej 650
- 350 g twarogu OSM Włoszczowa – zmielonego
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50-70 ml oleju/ oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 30 g suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Czosnek
- 1 jajko do posmarowania chleba
W ciepłej wodzie (nie gorącej!) rozpuść drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn się spieni. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, zmielony twaróg, posiekane suszone pomidory, zioła prowansalskie i czosnek. Wlej zaczyn oraz olej/oliwę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 8–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (może lekko kleić się do dłoni – to normalne). Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na blat, uformuj bochenek lub włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw jeszcze na 20–30 minut do napuszenia. Posmaruj wierzch chleba roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra–dół) przez ok. 40–45 minut, aż skórka będzie rumiana, a chleb wyda głuchy dźwięk po stuknięciu od spodu. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.
Smacznego!