Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami

Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej 650
  • 350 g twarogu OSM Włoszczowa – zmielonego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50-70 ml oleju/ oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Czosnek
  • 1 jajko do posmarowania chleba
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie (nie gorącej!) rozpuść drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn się spieni. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, zmielony twaróg, posiekane suszone pomidory, zioła prowansalskie i czosnek. Wlej zaczyn oraz olej/oliwę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 8–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (może lekko kleić się do dłoni – to normalne). Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na blat, uformuj bochenek lub włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw jeszcze na 20–30 minut do napuszenia. Posmaruj wierzch chleba roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra–dół) przez ok. 40–45 minut, aż skórka będzie rumiana, a chleb wyda głuchy dźwięk po stuknięciu od spodu. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.

Smacznego!
2,5-3 h czas przygotowania
14-16 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Sernik pistacjowy
Mazurek serowy
Chleb z 1 kg twarogu
Wysokobiałkowy chleb bez mąki
Sernik baskijski
Pierogi ruskie
Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube