
Pierogi ruskie
Składniki:
Ciasto:
Obrane, umyte, posolone ziemniaki ugotuj. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor, potem posól. Ugotowane i zmielone ziemniaki (przez praskę lub maszynkę do mięsa ) połącz ze zmielonym twarogiem włoszczowskimi i przysmażoną cebulą. Dodaj sól, pieprz i utarty wcześniej w moździerzu korzeń lubczyku. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz jest gotowy do lepienia pierogów.
Ciasto przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj stożek. W środku szklanką zrób otwór. Dodaj sól i masło. Wlej trochę gorącej wody i delikatnie wymieszaj nożem, w miarę łączenia się składników dolewaj resztę wody. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie bardziej sprężyste i łatwiej zlepisz pierogi.
Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połącz i ugnieć do jednolitej konsystencji. Podziel na dwie części, żeby ciasto nie obeschło. Jedną część odstaw pod przykryciem, najlepiej pod lnianą ściereczką. Drugą część ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy . Wytnij z niego kółka (najlepiej szklanką). Farsz nakładaj na środek, zlep pierogi. W dużym szerokim garnku ugotuj wodę, posól i gotuj pierogi najlepiej delikatnie mieszając drewnianą łyżką do czasu aż pierogi wypłyną do góry. Gotuj jeszcze ok. 2-3 min., pierogi wyjmij łyżką cedzakową. Okraszamy wedle uznania: podsmażonym masłem włoszczowskim lub cebulką podsmażoną z boczkiem lub skwarkami. Najlepiej smakują ze szklanką kefiru włoszczowskiego lub maślanką włoszczowską.
Smacznego!
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- ok. 1,5 szklanki wrzątku
- sól
- łyżka masła (miękkie, nie z lodówki)
- 400 g Twarogu włoszczowskiego krajanka
- 500 g obranych mącznych ziemniaków
- 1 cebula duża
- sól i pieprz do smaku
- 1-1,5 łyżeczki korzenia lubczyku do smaku
- 2 łyżeczki masła do smażenia cebuli
- ok. 5 łyżek masła do polania
Obrane, umyte, posolone ziemniaki ugotuj. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor, potem posól. Ugotowane i zmielone ziemniaki (przez praskę lub maszynkę do mięsa ) połącz ze zmielonym twarogiem włoszczowskimi i przysmażoną cebulą. Dodaj sól, pieprz i utarty wcześniej w moździerzu korzeń lubczyku. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz jest gotowy do lepienia pierogów.
Ciasto przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj stożek. W środku szklanką zrób otwór. Dodaj sól i masło. Wlej trochę gorącej wody i delikatnie wymieszaj nożem, w miarę łączenia się składników dolewaj resztę wody. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie bardziej sprężyste i łatwiej zlepisz pierogi.
Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połącz i ugnieć do jednolitej konsystencji. Podziel na dwie części, żeby ciasto nie obeschło. Jedną część odstaw pod przykryciem, najlepiej pod lnianą ściereczką. Drugą część ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy . Wytnij z niego kółka (najlepiej szklanką). Farsz nakładaj na środek, zlep pierogi. W dużym szerokim garnku ugotuj wodę, posól i gotuj pierogi najlepiej delikatnie mieszając drewnianą łyżką do czasu aż pierogi wypłyną do góry. Gotuj jeszcze ok. 2-3 min., pierogi wyjmij łyżką cedzakową. Okraszamy wedle uznania: podsmażonym masłem włoszczowskim lub cebulką podsmażoną z boczkiem lub skwarkami. Najlepiej smakują ze szklanką kefiru włoszczowskiego lub maślanką włoszczowską.
Smacznego!