Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki wrzątku
  • sól
  • łyżka masła (miękkie, nie z lodówki)
Farsz:
  • 400 g Twarogu włoszczowskiego krajanka
  • 500 g obranych mącznych ziemniaków
  • 1 cebula duża
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-1,5 łyżeczki korzenia lubczyku do smaku
  • 2 łyżeczki masła do smażenia cebuli
  • ok. 5 łyżek masła do polania
Farsz przygotowanie:
Obrane, umyte, posolone ziemniaki ugotuj. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor, potem posól. Ugotowane i zmielone ziemniaki (przez praskę lub maszynkę do mięsa ) połącz ze zmielonym twarogiem włoszczowskimi i przysmażoną cebulą. Dodaj sól, pieprz i utarty wcześniej w moździerzu korzeń lubczyku. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz jest gotowy do lepienia pierogów.
 
Ciasto przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj stożek. W środku szklanką zrób otwór. Dodaj sól i masło. Wlej trochę gorącej wody i delikatnie wymieszaj nożem, w miarę łączenia się składników dolewaj resztę wody. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie bardziej sprężyste i łatwiej zlepisz pierogi.
Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połącz i ugnieć do jednolitej konsystencji. Podziel na dwie części, żeby ciasto nie obeschło. Jedną część odstaw pod przykryciem, najlepiej pod lnianą ściereczką. Drugą część ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy . Wytnij z niego kółka (najlepiej szklanką). Farsz nakładaj na środek, zlep pierogi. W dużym szerokim garnku ugotuj wodę, posól i gotuj pierogi najlepiej delikatnie mieszając drewnianą łyżką do czasu aż pierogi wypłyną do góry. Gotuj jeszcze ok. 2-3 min., pierogi wyjmij łyżką cedzakową. Okraszamy wedle uznania: podsmażonym masłem włoszczowskim lub cebulką podsmażoną z boczkiem lub skwarkami. Najlepiej smakują ze szklanką kefiru włoszczowskiego lub maślanką włoszczowską.

Smacznego!
 
1 h 45 min czas przygotowania
4-5 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Sernik pistacjowy
Mazurek serowy
Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami
Chleb z 1 kg twarogu
Wysokobiałkowy chleb bez mąki
Sernik baskijski
Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube