Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa Składniki:
50 g Masła Extra Włoszczowskiego
4 duże cebule
¾ szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanka drobno startego sera Czarna Perła
4 szklanki rosołu
3 szklanki wody
1 mała bagietka
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
1 łyżeczka listków świeżego tymianku

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w plastry i smażyć ok. 40 minut (aż uzyskają złoty kolor) mieszając. W tym samym czasie w średnim garnku doprowadzić do wrzenia wino i gotować je przez 1 minutę. Dodać wodę, liść laurowy, rosół i ponownie zagotować. Zestawić z ognia. Plastry cebuli oprószyć mąką i smażyć mieszając, do zgęstnienia. Stopniowo dolewać gorący wywar, mieszając, aż do ponownego zgęstnienia. Gotować przez 20 min. bez przykrycia na wolnym ogniu. Wyjąć liść laurowy, a dodać tymianek. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1,5 cm i opiekać je  z jednej strony na ruszcie. Obrócić i na każdą nałożyć po łyżeczce tartego sera Czarna Perła. Chwilę opiekać. Zupę rozlać do miseczek. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać pozostałym serem.
30 min
(+60 min gotowania)
czas przygotowania
4 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube