Chłodnik
Składniki:
1 litr wody lub wywaru z jarzyn
1 pęczek botwinki z kilkoma burakami
400 ml kefiru włoszczowskiego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
1 jajko (ugotowane na twardo)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie opłukać i odciąć korzonki. Buraki umyć, obrać i pokroić w małe kosteczki. Łodyżki drobno posiekać, liście pokroić na około 2-3 mm kawałki. Następnie zagotować wodę lub wywar. Dodać do niego pokrojone buraczki i gotować na małym ogniu przez około 5 - 7 minut. Do garnka wrzucić łodyżki i liście i gotować przez kolejne 3 minuty. Dodać sok z cytryny oraz ocet i gotować przez minutę. Doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić. Po wystudzeniu wlać do niego kefir i dokładnie wymieszać. Chłodnik podawać schłodzony i z jajkiem.
Smacznego!