Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Składniki – spód:
  • 150 g ciasteczek (np. digestive, herbatniki)
  • 50 g masła
Składniki – masa serowa:
  • 1 kg twarogu krajanka OSM Włoszczowa
  • 200 g pasty pistacjowej (niesłodzonej)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietanki 30–36%
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • Skórka otarta z 1 limonki
Do dekoracji:
  • Siekane pistacje w karmelu
  • Cukier puder
Przygotowanie:
Zmiksuj ciasteczka na drobny piasek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i przełóż do tortownicy (⌀24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i mocno dociśnij. Schłodź w lodówce min. 30 minut.
Twaróg zmiksuj z cukrem, roztopionym masłem i śmietanką. Dodaj jajka, pastę pistacjową, budyń i skórkę z limonki. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Wylej na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj.
Piecz w 160°C (termoobieg) przez 60 minut. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut, następnie ostudź i włóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem udekoruj pistacjami i oprósz cukrem pudrem.
 
Przepis pochodzi z materiału filmowego Ewy Wachowicz realizowanego dla OSM Włoszczowa
https://www.facebook.com/reel/1053466346688509
ok 3h czas przygotowania
12-14 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Mazurek serowy
Chlebek twarogowy z ziołami i suszonymi pomidorami
Chleb z 1 kg twarogu
Wysokobiałkowy chleb bez mąki
Sernik baskijski
Pierogi ruskie
Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube