
Sernik pistacjowy
Składniki – spód:
Zmiksuj ciasteczka na drobny piasek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i przełóż do tortownicy (⌀24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i mocno dociśnij. Schłodź w lodówce min. 30 minut.
Twaróg zmiksuj z cukrem, roztopionym masłem i śmietanką. Dodaj jajka, pastę pistacjową, budyń i skórkę z limonki. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Wylej na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj.
Piecz w 160°C (termoobieg) przez 60 minut. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut, następnie ostudź i włóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem udekoruj pistacjami i oprósz cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z materiału filmowego Ewy Wachowicz realizowanego dla OSM Włoszczowa
https://www.facebook.com/reel/1053466346688509
- 150 g ciasteczek (np. digestive, herbatniki)
- 50 g masła
- 1 kg twarogu krajanka OSM Włoszczowa
- 200 g pasty pistacjowej (niesłodzonej)
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml śmietanki 30–36%
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- Skórka otarta z 1 limonki
- Siekane pistacje w karmelu
- Cukier puder
Zmiksuj ciasteczka na drobny piasek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i przełóż do tortownicy (⌀24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i mocno dociśnij. Schłodź w lodówce min. 30 minut.
Twaróg zmiksuj z cukrem, roztopionym masłem i śmietanką. Dodaj jajka, pastę pistacjową, budyń i skórkę z limonki. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Wylej na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj.
Piecz w 160°C (termoobieg) przez 60 minut. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku na 15 minut, następnie ostudź i włóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem udekoruj pistacjami i oprósz cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z materiału filmowego Ewy Wachowicz realizowanego dla OSM Włoszczowa
https://www.facebook.com/reel/1053466346688509