Makowiec
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 180 ml mleka 150 g Masła Extra Włoszczowskiego 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 6 jajek 16 g cukru waniliowego 1,5 łyżki oleju 6 łyżek cukru 1,5 łyżki wódki szczypta soli |
Na masę makową: 500 g maku ok. 200 g brązowego cukru 120 g rodzynek 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 1 łyżka miękkiego Masła Extra Włoszczowskiego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów |
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kwadrans. Dodać pozostałe składniki (w tym same żółtka jajek), wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto, dodając na koniec rozpuszczone Masło Włoszczowskie Extra. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Masa makowa:
Mak zalać 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Zmielić dwukrotnie. Odcisnąć w lnianym ręczniku z nadmiaru wody. Połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3 mm. Położyć na nią masę makową zostawiając 2 cm (nie zakrywając boków) w formie tuby. Zwinąć w roladę, a końce ciasta podłożyć pod spód. Tak powstałą struclę dwukrotnie zawinąć w posmarowany olejem pergamin. W ten sam sposób przygotować drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180° przez około 40 minut.
Gotowe strucle można polać lukrem i posypać makiem.
Smacznego!