Makowiec

Makowiec

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
180 ml mleka
150 g Masła Extra Włoszczowskiego
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 jajek
16 g cukru waniliowego
1,5 łyżki oleju
6 łyżek cukru
1,5 łyżki wódki
szczypta soli
 
Na masę makową:

500 g maku
ok. 200 g brązowego cukru
120 g rodzynek
50 g orzechów włoskich (posiekanych)
1 łyżka miękkiego Masła Extra Włoszczowskiego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kwadrans. Dodać pozostałe składniki (w tym same żółtka jajek), wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto, dodając na koniec rozpuszczone Masło Włoszczowskie Extra. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Masa makowa:
Mak zalać 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Zmielić dwukrotnie. Odcisnąć w lnianym ręczniku z nadmiaru wody. Połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3 mm. Położyć na nią masę makową zostawiając 2 cm (nie zakrywając boków) w formie tuby. Zwinąć w roladę, a końce ciasta podłożyć pod spód. Tak powstałą struclę dwukrotnie zawinąć w posmarowany olejem pergamin. W ten sam sposób przygotować drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180° przez około 40 minut.
Gotowe strucle można polać lukrem i posypać makiem.

Smacznego!
2,5 h czas przygotowania
10-12 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Sypane ciasto truskawkowe
Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube