Babka cioci Emilii
Składniki na ciasto: 6 jajek 20 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła Włoszczowskiego extra 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średnia cytryna 2 łyżki kakao - opcjonalnie 2 łyżki mleka |
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier puder, cukier waniliowy i ubijać mikserem do puszystości. Następnie dodać masło i ubijać ok. 15 minut. Delikatnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wyciśnięty sok z cytryny. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z utartą masą.
Wyłożyć na formę w kształcie babki i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Opcjonalnie: można podzielić utartą masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i letnie mleko, zamieszać. Wyłożyć na formę jasną i ciemną masę.
Smacznego!