Lody maślankowe

Lody maślankowe

Składniki:
1 szklanka Maślanki naturalnej włoszczowskiej
1/2 szklanki Śmietany 18% włoszczowskiej1 szklanka kremowej śmietanki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka świeżego soku z cytryny
szczypta soli
garść owoców sezonowych (np. truskawek)

+ foremki do lodów na patyku i drewniane patyczki
 

Przygotowanie:

Śmietankę kremówkę podgrzać w rondelku. Nie gotować! Ubić żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, dolewać gorącą śmietankę. Po uzyskaniu jednolitej masy przelać z powrotem do rondla i podgrzewać do zgęstnienia ciągle mieszając ok. 3 minuty. Nie gotować!

Przelać przez drobne sitko do miski i schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać Maślankę naturalną włoszczowską, Śmietanę 18% włoszczowską, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Zmiksowane owoce sezonowe np. truskawki wlać do foremek do lodów (można ułożyć kawałki owoców). Zalać mieszanką lodową, włożyć patyczki i schować do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

Smacznego!
ok 30 min
+ czas na mrożenie
czas przygotowania
6 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Ciasto jogurtowe z malinami
Babka cioci Emilii
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube