Babka cioci Emilii

Babka cioci Emilii

Składniki na ciasto:

6 jajek
20 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła Włoszczowskiego extra
25 dkg mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średnia cytryna
2 łyżki kakao - opcjonalnie
2 łyżki mleka
 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier puder, cukier waniliowy i ubijać mikserem do puszystości. Następnie dodać masło i ubijać ok. 15 minut. Delikatnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wyciśnięty sok z cytryny. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.  
Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z utartą masą.

Wyłożyć na formę w kształcie babki i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Opcjonalnie: można podzielić utartą masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i letnie mleko, zamieszać. Wyłożyć na formę jasną i ciemną masę.

Smacznego!
1,15 h czas przygotowania
ok. 12 liczba porcji

Zobacz Inne Nasze Przepisy

Lody maślankowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Makowiec
Brownie
Zupa cebulowa
Smoothie truskawkowe
Jogurt z nasionami chia
Sernik
Kanapka z pesto z awokado i serem
Racuchy
Chłodnik
Napój ogórkowy
Facebook
Youtube